• 18 oktober 2020
  Weg met de wooncrisis

  De wooncrisis raakt jong en oud. Als er al een huurwoning te vinden is, is de huur vaak onbetaalbaar. Wie geen woning kan kopen heeft het nakijken en huisjesmelkers hebben vrij spel. Dat kan en moet anders. Wij willen een minister van Volkshuisvesting en woonbeleid waarbij goed en betaalbaar wonen centraal staat.

  Lees verder
 • 16 oktober 2020
  Zonder certificaat sleutelen aan gasinstallatie mag niet meer

  Op 1 oktober jl. is de ‘gasketelwet’ aangepast: vanaf 1 april 2022 moeten bedrijven gecertificeerd zijn om gasinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers, te plaatsen, onderhouden of repareren. Zelf sleutelen of een handige kennis het werk laten doen, is dus uit den boze.

  Lees verder
 • 14 oktober 2020
  ‘Oost-Nederland heeft woningen nodig, en wel nu’

  De woningbouw in Oost-Nederland moet dringend worden versneld volgens Gelderland en Overijssel. Deze provincies vragen om wetgeving en geld die meer bouwen mogelijk maakt.

  Lees verder
 • 13 oktober 2020
  Dure huur zorgt dat koopstarters achter het net vissen

  Vanwege de hoge huurprijzen zijn woningen zo’n interessante belegging, dat koopstarters worden verdrongen op de koopmarkt. Dat schrijven onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

  Lees verder
 • 09 oktober 2020
  Compensatie voor huurders aardbevingsgebied

  Huurders die vanwege aardbevingsschade moeten verhuizen worden straks niet langer financieel achtergesteld op huiseigenaren die hetzelfde overkomt.

  Lees verder
 • 08 oktober 2020
  Rli: steden op slot door gebrek betaalbare woonruimte

  Voor mensen met een laag inkomen of een middeninkomen zit de stad op slot. Dat komt vooral door beperkt aanbod van betaalbare woonruimte voor deze groepen. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLi) in een recent verschenen rapport.

  Lees verder
 • 07 oktober 2020
  Gemeente Rijswijk bouwt zélf 90 woningen voor middenhuur

  Rijswijk gaat zelf huurwoningen bouwen in het middensegment (van 737 tot 1000 euro huur). De gemeente doet dit omdat het aanbod ver achter blijft bij de vraag naar dit soort woningen.  

  Lees verder
 • 06 oktober 2020
  Woonbond: geen huisuitzettingen tijdens Coronapandemie

  De Woonbond pleit in een brief aan minister Ollongren om met een stop op huisuitzettingen te komen. Ook de Internationale Huurdersdag, elk jaar op de eerste maandag van oktober, stond dit jaar in het teken van het stoppen met uitzettingen.

  Lees verder
 • 02 oktober 2020
  Huurwijzer: #wooncrisis in kaart

  Met Prinsjesdag achter de rug en verkiezingskoorts in het verschiet, brengt het herfstnummer van Huurwijzer de wooncrisis in kaart. Waar wringt de schoen in de huursector? 

  Lees verder
 • 01 oktober 2020
  Overdrachtsbelasting verhogen slecht voor volkshuisvesting

  Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers verhogen van 2 naar 8 procent en dat gaat woningcorporaties en pensioenfondsen miljarden euro's kosten. Ook bewoners die een pand in zelfbeheer willen overnemen, hebben hieronder te lijden.

  Lees verder